Fotografia livrabila, la un click distanta

Intre prima declansare si imaginea care este livrata clientului pare a fi o distanta de o secunda. Un parcurs simplu: click, descarcare in computer, editare, salvare, livrare.

Totusi, pana la acel ‘simplu’ click fotografia parcurge lungul drum al conturarii si clarificarii ideii, al stabilirii detaliilor de care trebuie tinut cont, al abordarii stilistice si al studiului de imagine.

Aleg, astazi, sa scriu despre ceea ce se intampla dupa declansare. Nu pentru ca este mai important ci tocmai pentru ca are o egala importanta procesul prin care trece fotografia de la click pana la livrare.

Odata descarcata in computer, fotografia este procesata, editata, corectata, infrumusetata sau pur si simplu modificata.

Procesarea fotografiei inseamna editare simpla, retusare, manipulare fotografica avansata, folosite individual sau chiar toate.

Editarea simpla presupune corectarea de baza a fotografiei: contrast, luminozitate, eliminarea aberatiilor cromatice si optice, corectarea perspective.

Retusarea fotografiei reprezinta nivelul urmator. In functie de tipul fotografiei (portret, interior, gastro, produs, etc.) putem vorbi, de exemplu, de schimbarea culorii pentru produsele din aceeasi gama sau de indepartarea petelor de culoare de pe piele.

Manipularea fotografica avansata inseamna, spre exemplu, eliminarea sau introducerea obiectelor in imagine, fara urme 😊. Am ales de foarte multe ori, in functie de dorintele si bugetul clientului, sa postprocesez imaginea compunand fotografia executata de mine cu fotografie de stock. Este o varianta care diminueaza costurile sedintei foto.                 Editorul foto are, astazi, un cuvant de spus, poate cu o voce mai tare decat ar fi avut cu ani in urma. Editorii foto sunt cei care fac si desfac fotografia, cei care o pot schimba atat de mult cu cunostintele lor incat efectul este unul uimitor, pur si simplu ‘wow!’.

Retusul si manipularea foto sunt doua elemente cheie pentru un rezultat excelent. Nu, nu mi-am schimbat parerea ca fotografia trebuie sa iasa bine din aparatul foto, insa nu trebuie sa ne multumim cu “bine”, trebuie intotdeauna sa tindem catre “si mai bine de atat”.

De cele mai multe ori nu vedem si nu aflam ceea ce se petrece in urma unui click insa aceasta parte importanta deoarece aduce sarea si piperul si cizeleaza rezultatul final. Este momentul in care editorii isi folosesc din plin uneltele pentru a da savoare fotografiei astfel incat sa incante ochiul privitorului si sa declanseze in consumatorul de imagine acele mecanisme de care clientul are nevoie.

Add comment

image/svg+xml

Menu

error: Content is protected !!